فهرست مطالب

بلور شناسی و کانی شناسی ایران - سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 63، بهار 1395)

مجله بلور شناسی و کانی شناسی ایران
سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 63، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/07
  • تعداد عناوین: 18
|
  • محمدعلی جزی، محمدحسن کریم پور، آزاده ملک زاده شفارودی صفحه 3

    کانسار سرب نخلک یکی از قدیمی ترین و بزرگترین معادن سرب ایران در 55 کیلومتری شمال شرق شهر انارک قرار گرفته است. کانسار نخلک به صورت چینه کران و دیرزاد در سنگ میزبان کربناتی کرتاسه بالایی دولومیتی شده جای گرفته است. ماده ی معدنی درونزاد شامل گالن و باریت بوده که در منطقه ی برونزاد با سروزیت همراه می شود. گالن به صورت درشت بلور و ریزبلور و با بافت جانشینی و پرکننده ی فضای خالی و بلوری کوبواکتاهدرال مشاهده می شود. ادخال کانی های مستقل مانند فاهلور (سری تترائدریت-تنانتیت)، اسفالریت، پیریت و کالکوپیریت با اندازه چند میکرون تا چند ده میکرون حضور داشته که تنوع و فراوانی ادخال ها متفاوت است. تجزیه گالن به روش ICP-MS حضور عناصر کمیاب مانند نقره (932ppm)، آنتیموان (342ppm)، مس (422ppm) و آرسنیک (91ppm) را آشکار ساخته است که در میان آن ها نقره از همه مهم تر است. مقادیر بسیار پایین Bi و فراوانی Sb و As و نیز نسبت بالای Sb/Bi نشان دهنده ی تشکیل گالن نخلک در دما و فشار پایین است. آنالیز نقطه ای نشان می دهد عناصر کمیاب به صورت ادخال درون گالن متمرکز شده اند. بر اساس ویژگی های کانی گالن و دیگر ویژگی های زمین شناسی، مدل کانی سازی نوع دره می سی سی پی برای کانسار سرب نخلک پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: نخلک، گالن، کوبواکتاهدرال، ادخال، ژئوشیمی، نقره
  • صدیقه سلامی، علی اصغر سپاهی گرو، محمد معانی جو صفحه 19

    دایک های پگماتیتی- آپلیتی موجود در شمال شرقی استان لرستان و در 25 کیلومتری شرق شهرستان بروجرد، دارای سه منطقه ی اصلی هستند که از خارج به داخل عبارتند از منطقه ی گرافیکی، منطقه ی نواری و منطقه ی هسته ای، که به خوبی اثر پیشرفت تبلور تفریقی در پگماتیت ها را نشان می دهند. بررسی های ریزپردازشی انجام شده روی کانی های تورمالین، پلاژیوکلاز و مسکوویت هر سه منطقه نیز صورت گرفت. تورمالین های منطقه ی حاشیه دارای ترکیب شورلیت تا فوئیتیت و تورمالین های منطقه ی نواری دارای ترکیب فوئیتیت هستند که هر دو در دسته ی تورمالین های ماگمایی قرار می گیرند. این تورمالین ها در نمودار FeO/FeO+MgO نسبت به MgO دارای Fe# بین 8/0 تا 1 هستند، که نشان دهنده ی تشکیل آن ها در شرایط ماگمایی و عدم دخالت گرماب های خارجی است. ترکیب پلاژیوکلازهای آنالیز شده در هر سه منطقه، غنی از آلبیت است و ترکیب میانگین آن ها به ترتیب عبارتند از، منطقه ی حاشیه (Ab98.05)، منطقه ی نواری (Ab98.78) و منطقه ی مرکزی (Ab98.43)، که حاکی از تفریق بالای صورت گرفته در ماگمای خاستگاه است.

    کلیدواژگان: شیمی کانی ها، تفریق ماگمایی، پگماتیت، آپلیت نواری، بروجرد
  • محمدرضا قدسی*، محمد بومری، ساسان باقری، کازو ناکاشیما صفحه 33

    گرانیتوئید مکسان در حاشیه ی جنوبی بلوک لوت و در جنوب شرقی ایران قرار گرفته است. ترکیب این گرانیتوئید عبارتند از گرانیت، گرانودیوریت، کوارتز مونزودیوریت، مونزودیوریت، دیوریت و گابرو. شیمی کانی بیوتیت در سنگ های گرانیتی تا گابرویی با کمک ریزپردازنده الکترونی مورد بررسی قرار گرفت. ترکیب شیمیایی بیوتیت ها از نوع بیوتیت های منیزیم دار بوده و با توجه به مقادیر TiO2،MgO ،MnO ، FeO و نیز مقادیر AlIV جزء انواع ماگمایی اولیه به حساب می آیند. این بیوتیت ها در محیط با گریزندگی نسبتا بالای اکسیژن تشکیل شده و صفات آهکی- قلیایی و نوعI نشان می دهند که با ویژگی های تکتونوماگمایی محیط های وابسته به فرورانش همخوانی دارد. همچنین شیمی کانی بیوتیت نشان می دهد که آلودگی ماگمای سازنده این گرانیتوئید با پوسته قاره ای، کم تا متوسط است.

    کلیدواژگان: شیمی کانی، بیوتیت، گرانیتوئید، مکسان، ایران
  • مهرداد کریمی، سیده زهرا حسینی، کمال نوری خانکهدانی صفحه 45

    ذخایر کرومیتی ناحیه ی نیریز به شکل عدسی و گاه رگه مانند درون سنگ های میزبان دونیتی و هارزبورژیت های سرپانتینی شده جایگزین شده اند. کرومیت به همراه اولیوین های سرپانتینی شده کانی های اصلی و هماتیت و مگنتیت کانی های فرعی کانسنگ کرومیتی را تشکیل می دهند. جز کرومیت، کانی های دیگر خاستگاه ثانویه دارند و در ارتباط با پدیده سرپانتینی شدن پدیدار شده اند. این در حالی است که به همراه کرومیت، تنها شمار اندکی از کانی ها مانند پنتلاندیت دارای خاستگاه اولیه اند. فلز آزاد مس، کالکوپیریت و بورنیت در میان ریز درزه های کرومیت پر شده از سرپانتین به صورت ثانویه تشکیل شده اند. نتایج به دست آمده از داده های ژئوشیمیایی کانسنگ کرومیت نیریز نشان دهنده ی نوع کرومیت آلپی است. علی رغم فراوانی بیش تر LREE نسبت به HREE تنها شش عنصر Dy، Eu، La، Lu، Nd و Y بیش ترین فراوانی را در میان دیگر عناصر دارند. در نهایت، کانسنگ های بررسی شده دارای عیار کرومیت در حد اقتصادی بوده ولی میزان عناصر کمیاب ناچیز و فاقد ارزش اقتصادی است.

    کلیدواژگان: افیولیت نیریز، کرومیت آلپی، سرپانتینی شدن، عناصر کمیاب
  • مهدی مهدوی آکردی، مصطفی رقیمی، غلامحسین شمعانیان، محسن قلی پور صفحه 57

    سیمان پرتلند از گرما دادن مواد خام اولیه (سنگ آهک، خاک رس) در دمای حدود 1500 درجه ی سانتی گراد که تشکیل کلینکر را می دهد، تولید می شود. بررسی کانی شناسی و زمین شیمی کلینکر، سیمان پرتلند نکاء، غبار کوره سیمان و غبار آسیاب سیمان با میکروسکوپ پقطبشی، پراش پرتوایکس و فل یورسانی پرتو ایکس انجام شد. در نمودار سیستم فازی ((CaO - Al2O3 - SiO2 ترکیب های شیمیایی کلینکر در مثلث C3S - C2S - C3A قرار می گیرند. رس ها به علت جذب سطحی و تبادل یونی بالا بیشترین سهم در ورود عناصر جزئی و فلزات سنگین را به کلینکر سیمان نکاء دارند. بر اساس روابط بوگه، کلینکر و سیمان پرتلند نکاء با استاندارد بین المللی سیمان همخوانی دارد. از غبار کوره سیمان نکاء می توان به عنوان مواد اولیه سیمان استفاده کرد. بررسی کانی شناسی کلینکر و سیمان پرتلند حاکی از وجود کانی های سیلیکاتی کلسیم و میلریت قهوه ای در کلینکر و کانی های سیلیکات های کلسیم (تری کلسیم سیلیکات، دی کلسیم سیلیکات)، لارنیت، گچ، میلریت قهوه ای (تتراکلسیم آلومینوفریت) و کلسیت در سیمان پرتلند است. بررسی کانی شناسی غبار کوره سیمان و غبار آسیاب سیمان حاکی از وجود کانی های سیلیکات های کلسیم (تری کلسیم سیلیکات، دی کلسیم سیلیکات)، لارنیت، گچ و میلریت قهوه ای (تتراکلسیم آلومینوفریت) در غبار آسیاب سیمان و کانی های کلسیت، کوارتز، موسکوویت – ایلیت و کلریت در غبار کوره سیمان است.

    کلیدواژگان: کانی شناسی، زمین شیمی، کلینکر، سیمان پرتلند، نکاء، غبار کوره سیمان، غبار آسیاب سیمان
  • جمال رسولی، منصور قربانی، وحید احدنژاد صفحه 71

    مجموعه ی نفوذی جبال بارز متشکل از چندین توده ی نفوذی گرانیتوئیدی است که در شرق و شمال شرق جیرفت و در جنوب استان کرمان قرار گرفته اند. ترکیب سنگ شناسی این مجموعه عبارتند از گرانودیوریت، کوارتزدیوریت، گرانیت – قلیایی گرانیت. اما سنگ نفوذی غالب در این منطقه، گرانودیوریت است. کانی های غالب در ترکیب این سنگ ها عبارتند از پلاژیوکلاز، پتاسیم فلدسپار، بیوتیت، آمفیبول و کوارتز. ترکیب پلاژیوکلازها متغیر بوده و از آندزین تا لابرادوریت تغییر می کند. بیوتیت شاخص ترین کانی فرومنیزین در سنگ های گرانیتوئیدی جبال بارز است و از نظر ترکیبی بین قطب آنیت و سیدروفیلیت قرار گرفته است. بیشتر این بیوتیت ها از نوع ماگمایی اولیه بوده و بخشی از آن ها در گستره ی بیوتیت های دوبار متعادل شده قرار دارند. بررسی چگونگی اکسایش و احیای ماگمای خاستگاه گرانیتوئیدهای منطقه بر اساس ترکیب بیوتیت، بیانگر برقراری شرایط نسبتا اکسیدی و گریزندگی اکسیژن بالاست. این شواهد نشان می دهند که گرانیت های سرشار از بیوتیت منطقه ی جبال بارز، سری مگنتیتی بوده و ماگما در شرایط اکسایشی و در مرز ورقه های همگرا تشکیل شده است. بر اساس تیتانیوم در بیوتیت، بین 670 تا 720 درجه ی سانتی گراد در تغییر است. همچنین فشار محاسبه شده براساس آلومینیم کل بیوتیت برای این مجموعه ی گرانیتوئیدی kb 87/1 تا kb15/0 (با میانگین kb 32/1) محاسبه شده است. محتوی آلومینیم کل بیوتیت در منطقه، بین 10/2 تا 80/2 در تغییر بوده و بر اساس روش یوشیدا و همکاران، سنگ های گرانیتوئیدی مجموعه جبال بارز، توانایی خوبی در کانه زایی مس دارند.

    کلیدواژگان: مجموعه گرانیتوئیدی جبال بارز، زمین، دما فشارسنجی، محتوی آلومینیم کل بیوتیت
  • نازی مظهری، آزاده ملک زاده شفارودی، مجید قادری صفحه 83

    منطقه پی جویی معدن جو از بی هنجاری های شرقی مجموعه ی معدن سنگ آهن سنگان خواف در جنوب شرق مشهد است. زمین شناسی این منطقه شامل سنگ های رسوبی ژوراسیک، واحدهای اسکارنی و توده ی نیمه عمیق ترشیری با ترکیب مونزونیت است. اسکارن های منطقه براساس فراوانی کانی های سیلیکاتی آهکی و نوع آنها به 7 منطقه ی گارنت اسکارن، پیروکسن- گارنت اسکارن، پیروکسن اسکارن، فلوگوپیت اسکارن، اپیدوت اسکارن، کلریت- اپیدوت اسکارن و اپیدوت- کلریت اسکارن تفکیک شده اند. کانی سازی مگنتیت و کانی های سولفیدی همراه با اسکارن های با دمای پایین فلوگوپیت اسکارن و اپیدوت اسکارن رخ داده است. ترکیب گارنت ها براساس تجزیه ی ریزکاوش الکترونی، آندرادیت- گروسولار و پیروکسن ها از نوع هدنبرگیتی تا هدنبرگیتی- دیوپسیدی است. کانی سازی در منطقه ی پی جویی معدن جو به صورت توده ای و چینه سان در سنگ های آهکی دولومیتی صورت گرفته است. کانه اصلی، مگنتیت های شکل دار درشت دانه (40 درصد)، همراه با مقادیر کمتری پیریت، پیروتیت، کالکوپیریت، ملنیکوویت، اسپکیولاریت و پیرولوزیت، و کانی های ثانویه شامل هماتیت و پسیلوملان است. مقدار FeO در مگنتیت بین 84 تا 91 درصد متغیر بوده و مقدار گوگرد از 02/0 درصد کمتر است. مگنتیت ها غنی از منیزیم بیش از 1 درصداند. براساس میزان عناصر Ni، Cr، V Ti، Ca، Al، و Mn، مگنتیت ها از نوع اسکارنی هستند. اسکارن منیزیمی معدن جو دارای شباهت های بسیاری با اسکارن های منیزیمی معدن سنگان و به ویژه منطقه ی دردوی است که از جمله آن ها می توان به وجود پیروکسن دیوپسیدی، فلوگوپیت، ترمولیت و مگنتیت سرشار از منیزیم اشاره کرد.

    کلیدواژگان: کانی شناسی، شیمی کانی ها، اسکارن آهن منیزیمی، معدن جو، معدن سنگان خواف
  • منیر مجرد*، صابر شیخ بگلو صفحه 99

    در این مقاله توزیع اندازه ی بلور (CSD) در ارتباط با پورفیروبلاست های کیانیت و استارولیت موجود در سنگ های متاپلیتی منطقه ی حمزه قاسم و خزائی بالا در شاهیندژ، بررسی شده است. برای کیانیت ها این منحنی به صورت خطی و برای استارولیت ها غیرخطی یا زنگوله ای است. کیانیت ها منحنی چگالی تراکمی یک سویه و استارولیت ها دارای دو بخش مجزا هستند. خطی بودن منحنی CSD کیانیت ها بیانگر سرعت بالای رشد هسته ها و یک دست بودن بلورهاست، و غیر خطی بودن منحنی های استارولیت بیانگر دو احتمال متفاوت در واکنش های تولیدکننده ی استارولیت و در فازهای دگرگونی ناحیه ای مسئول تشکیل کانی است که احتمال اول از قوت بیشتری برخوردار است. میانگین رشد در زمان (Gt) و نرخ هسته بندی (J) پورفیروبلاست های کیانیت به ترتیب برابر 931/0 و 4-mm6/1- و برای پورفیروبلاست های استارولیت میانگین نرخ هسته بندی (J) بخش ریزبلور و درشت بلور به ترتیب4-mm25/5 و 4-mm1/6 و میانگین رشد در زمان (Gt) برای ریز بلورها و درشت بلورها به ترتیب mm.t405/0 و mm.t763/0 برآورد شده است. نسبت هسته بندی بلورهای استارولیت 5/5 برابر کیانیت و نسبت بزرگی بلورهای استارولیت به کیانیت 8/1 برابر (حدود 2 برابر) است.

    کلیدواژگان: CSD، کیانیت، استارولیت، نرخ هسته بندی، سرعت رشد، شاهین دژ
  • محمد نیایی فر صفحه 109

    در این پژوهش ذرات گارنت ایتریوم آهن بیسموتی Y3-xBixFe5O12 با مقادیر جانشانی (3/0 ،2/0 ،1/0 ،0/0) = x به روش سل-ژل تهیه شدند. تحلیل الگوهای پراش پرتو ایکس (XRD)، ساختار تک فاز اسپینلی را در تمام نمونه ها تایید کرد. چرخه های پسماند به دست آمده از مغناطش سنج ارتعاشی (VSM) نشان دهنده ی افزایش مغناطش اشباع تا 1/0 x =و سپس یک روند کاهشی در گستره ی 1/0 x>است. این تغییرات به افزایش برهم کنش ابرتبادلی و شکافتگی حاصل از کج شدگی اسپینی در هر یک از زیر شبکه ها نسبت داده شد. همچنین برای دست یابی به بهترین همخوانی در تحلیل الگوهای بیناب سنج موسبائر (Mössbauer Spectroscopy)، از مدل توزیع تصادفی یون های Bi3+ در ساختار گارنت ایتریوم آهن (YIG) استفاده شد. این مدل اثر جانشانی یون بیسموت بر تغییر پارامترهای ابر ریز مغناطیسی را توجیه می کند و تایید کننده ی نتایج به دست آمده از تحلیل چرخه های پسماند مغناطیسی است.

    کلیدواژگان: بیناب سنج موسبائر، مدل توزیع تصادفی، مغناطیس سنج ارتعاشی، گارنت ایتریوم آهن بیسموتی، سل، ژل
  • حبیب بیابانگرد، محمد بومری، خسرو تیموری، فاطمه محمدپور صفحه 117

    کانسار آهن رشتخوار در جنوب خاوری استان خراسان رضوی و 48 کیلومتری خاوری رشتخوار قرار دارد. از نظر زمین شناسی این کانسار در شمال خاوری بلوک لوت واقع شد و به نوار ولکانو پلوتونیک خواف-بردسکن وابسته است. سنگ های آذرین حدواسط به صورت استوک، دایک، گدازه و نهشته های آذرآواری سنگ میزبان کانسار هستند. این سنگ ها شامل دیوریت پورفیری، مونزوسینیت پورفیری، آندزیت، بازالت و لیتیک توف هستند که دارای بافت های دانه ای، پورفیری، میکرولیتیک پورفیری و هیالومیکرولیتیک هستند و از کانی های پلاژیوکلاز، فلدسپات های پتاسیم، آمفیبول و پیروکسن تشکیل شده اند. واحدهای رسوبی بیشتر از کنگلومرا، شیل و ماسه سنگ تشکیل شده اند. کانی زایی آهن در این کانسار غالبا به صورت رگه هایی با ضخامت چند سانتیمتر تا 2 متر و تا طول 20 متر، با راستای غالب خاوری-باختری در داخل سنگ های نفوذی دیده می شوند. کانی زایی آهن بیشتر به صورت هماتیت (اسپیکولاریت) و مگنتیت بوده و کانی زایی مس نخست به صورت کالکوپیریت تشکیل شده و طی فرآیندهای سطحی به کربنات های مس (مالاکیت و آزوریت) و هیدروکسیدهای آهن (گوئتیت و لیمونیت) تبدیل شده اند. اصلی ترین کانی های باطله عبارتند از کلسیت و کوارتز. دگرسانی های پروپیلیتیک، سریستیک-پروپیلیتیک، سیلیسی و آرژیلیک پیشرفته مهم ترین دگرسانی هایی هستند که طی آن برخی از کانی ها همچون پلاژیوکلازها، فلدسپات های پتاسیم و آمفیبول ها به سریسیت، کلریت و کانی های رسی دگرسان شده اند.

    کلیدواژگان: ایران، بلوک لوت، رشتخوار، کانی زایی آهن، اسپیکولاریت
  • آرزو زارعی، آزاده ملک زاده شفارودی*، محمدحسن کریم پور صفحه 131

    کانسار مگنتیت- آپاتیت خانلق در شمال غربی نیشابور قرار دارد. این گستره جزء منطقه ی ساختاری بینالود است و در شرق کمان ماگمایی ترشیاری قوچان- سبزوار واقع شده است. زمین شناسی منطقه شامل واحد آتشفشانی داسیتی است که مورد نفوذ توده های نیمه عمیق با ترکیب کوارتزمونزودیوریت و گرانودیوریت الیگوسن در آن نفوذ کرده است. واحدهای رسوبی میوسن نیز روی آن ها رورانده شده اند. ماگماتیسم منطقه ویژگی گرانیتوئیدهای نوع I را نشان می دهد و در منطقه ی فرورانش تشکیل شده است. کانه زایی بیشتر به شکل رگه و رگچه در توده های نفوذی نیمه عمیق تشکیل شده است. ساخت و بافت های رگچه ای، برشی، توده ای، پرکننده ی فضای خالی و رشته ای دیده می شود. مگنتیت (با Ti، V و S کم) و هیدروکسی آپاتیت همراه با باطله های کلسیت، اپیدوت، کوارتز، پیروکسن و کلریت، مهم ترین کانی های کانسار هستند و پیریت و کالکوپیریت به مقدار ناچیز آن ها را همراهی می کنند. هماتیت و مالاکیت مهم ترین کانی ثانویه هستند. مهمترین دگرسانی های منطقه عبارتند از: پروپلیتیک، کربناتی، سیلیسی و آرژیلیک که منطقه ی پروپلیتیک و کربناتی بیشترین گسترش را دارند. بررسی موقعیت زمین ساختی، سنگ میزبان، کانی شناسی، دگرسانی و ساخت و بافت نشان می دهند که کانسار خانلق بیشترین شباهت را با ذخایر نوع کایرونا دارد.

    کلیدواژگان: کانی شناسی، دگرسانی، نوع کایرونا، خانلق، کمربند آتشفشانی، نفوذی قوچان، سبزوار
  • امیر اثنی عشری، فاطمه سرجوقیان صفحه 145

    سنگ های گرانیتوئیدی بخش میانی نوار سنندج- سیرجان واقع در استان لرستان، در ژوراسیک میانی و در محیط قوس قاره ای تشکیل شده اند. در مجاورت آن ها سنگ های الترامافیک با کانی های الیوین، ارتوپیروکسن، کلینوپیروکسن و آمفیبول رخنمون دارند. الیوین ها در مقاطع میکروسکوپی گرد شده اند و دارای خلیج خردگی هستند. این بیانگر آنست که الیوین ها به درجات مختلف دستخوش هضم ماگمایی شده اند. آنالیزهای ریزپردازش الکترونی و محاسبه ی ترکیب شیمیایی گدازه در تعادل با هر یک از کانی ها نشان می دهد که با پیشرفت تبلور، Mg# ماگما به صورت خطی سیر صعودی دارد. این روند علاوه بر اینکه خاستگاه ماگمایی الیوین ها را تایید می کند، بیانگر افزایش Mg# ماگما حین تبلوربخشی است که کاملا غیرعادی است. برای توجیه افزایش Mg# ماگما، دو احتمال بررسی شده اند. 1- بالا بودن گریزندگی اکسیژن و تبلور زود هنگام اکسیدهای آهن؛ 2- هضم الیوین حین تبلوربخشی. با توجه به مدلسازی های شیمیایی انجام شده و روند افزایشی Ni حین تبلوربخشی. می توان هضم الیوین در حین تبلوربخشی را عامل افزایش #Mg و Ni ماگما در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: الترامافیک، ژئوشیمی، الیوین، هضم و تبلور بخشی، سنندج، سیرجان
  • فاطمه ریاحی، عباس مرادیان، حمید احمدی پور صفحه 155

    ساحلی رسی شهربابک از نظر زمین شناسی، در جنوب شرق منطقه ی سنندج- سیرجان قرار گرفته است. بر اساس بررسی های کانی شناسی و میکروسکوپ الکترون روبشی (SEM) فازهای کانی شناسی اصلی سواحل یاد شده عبارتند از هالوزیت، کائولینیت، ایلیت، کوارتز، کلسیت و ژیپس. براساس داده های زمین شیمیایی، میزان متوسط اکسید آلومینیوم 93/13 درصد، میزان متوسط اکسید سیلیسیم 53/39درصد و میزان میانگین L.O.I 84/18درصد است. بر پایه ی تجزیه ی گرمایی جدایشی، واکنش های گرماگیر نمونه ها در دمای تقریبی 810-770 درجه ی سانتی گراد و واکنش های گرمازا در دمای تقریبی 1140-1120درجه ی سانتی گراد رخ می دهد. خاستگاه اصلی کانی های رسی منطقه ی مورد بررسی، رسوبی بوده و از فرسایش و هوازدگی توده ی عظیم گرانیتوئیدی جنوب شهرستان شهربابک ایجاد شده اند. کاربردهای فراوان کانی های رسی در صنایع مختلف، از دلایل این پژوهش است.

    کلیدواژگان: کانی های رسی، کانی شناسی، ویژگی گرمایی، سواحل رسی، شهربابک
  • رباب حاجی علی اوغلی، محسن موذن صفحه 165

    سنگ های الترامافیک در مجموعه ی دگرگونی پرکامبرین تخت سلیمان بر اساس درجه ی سرپانتینی شدن در دو دسته متاپریدوتیت های سرپانتینی شده و سرپانتینیت ها رده دسته بندی شده اند. سرپانتین با بیش از 90% حجمی، تشکیل دهنده ی اصلی سرپانتینیت هاست. انواع سرپانتینیت ها بر اساس نوع پلی مورف های سرپانتین، ویژگی های ریزساختاری و بافتی شامل سرپانتینیت های توده ای، سرپانتینیت های شیستی و سرپانتینیت های کریزوتیل دار شناسایی شدند. کریزوتیل در سرپانتینیت ها طی شرایط ایستایی و برشی شکننده تشکیل شده است. در شرایط ایستایی کریزوتیل به همراه لیزاردیت حاصل از تجزیه ی الیوین و پیروکسن در بافت های سودومورفی غربالی و بستایت در سرپانتینیت های توده ای تشکیل شده است. با تشکیل و گسترش یک سری درز و شکاف در شرایط برشی شکننده در راستای منطقه های برشی محلی، پدیده ی سرپانتینی شدن دوباره فعال شده و الیاف کریزوتیل با گستردگی بالا در زمینه ی ریز دانه ی سنگ و نیز به صورت پر کننده ی رگچه هایی به ضخامت میلی متری در شکستگی های داخل سرپانتینیت تبلور یافته است. ضخامت نازک رگچه های آزبست در سرپانتینیت های کریزوتیل دار تخت سلیمان احتمالا در ارتباط با مقادیر بالای الیوین در ترکیب پروتولیت سرپانتینیت هاست. مقادیر کم Cr2O3 در ترکیب شیمی کریزوتیل های آنالیز شده، مقادیر کم کلینوپیروکسن و فراوانی الیوین در پروتولیت، سرپانتینیت ها را تایید می کند. سرپانتینیت شیست ها در شرایط برشی شکل پذیر در منطقه های برشی ناحیه ای تشکیل شده اند. رگه های آزبست آمفیبولی به ضخامت چندین متر به صورت پر کننده ی درزها و شکستگی ها در منطقه های برشی ناحیه ای تشکیل شده اند. طول الیاف ظریف و بلند آزبست آمفیبول تا چند سانتی متر نیز می رسد. بر اساس ویژگی های ریخت شناسی، سنگ نگاری، داده های بیناب سنجی رامان، کانی شناسی XRD و بررسی ریزپردازشی، آزبست در سرپانتینیت های تخت سلیمان از نوع آزبست کریزوتیل و آزبست ترمولیت تشخیص داده شد.

    کلیدواژگان: آزبست، بیناب سنجی رامان، XRD، شیمی کانی، تخت سلیمان، شمال غرب ایران
  • عاطفه قائدی، عباس مرادیان، حمید احمدی پور صفحه 179

    سولفات سدیم پس از کلرید سدیم یکی از فراوان ترین کانی محلول در آب در طبیعت است که در 120 کیلومتری جنوب شرقی کرمان در راین، میان کراتر های توتک سولفات سدیم به وفور یافت می شود. با توجه به اینکه کاملترین زمان شکوفایی سولفات سدیم در اواخر تابستان و اوایل مهرماه است؛ نمونه برداری در اوایل مهرماه انجام شد. نمونه ها از اعماق 30 تا 50 سانتی متری زمین برداشت شده و به منظور بررسی های XRFوXRD مورد نیاز، به شرکت فرآوری مواد معدنی ارسال شدند. بررسی های کانی شناسی حاکی از وجود سولفات سدیم از نوع تناردیت بود که با توجه به نتایج XRF و مقایسه ی آن ها با اکسیدهای اصلی پوسته ی زمین، Na2O بیشترین فراوانی را در بین اکسید های اصلی نشان می دهد، و فراوانی SO3 ارتباط مسقیم به میزان سدیم دارد. بر اساس ضریب همبستگی اسپیرمن که برای داده های XRF رسم شد، ضریب همبستگی SO3 و Na2O برابر 1+ بود که نشان دهنده ی غالب بودن کانی تناردیت است.

    کلیدواژگان: سولفات سدیم، XRD و SEM، کراتر توتک، راین
  • علی اصغر غلامی، سید سعید محمدی، محمدحسین زرین کوب صفحه 189

    سنگ های آذرین ترشیری منطقه ی شوراب در بخش شرقی بلوک لوت شامل پیروکسن آندزیت، آندزیت، تراکی آندزیت، کوارتزآندزیت، دیوریت، کوارتزدیوریت و کوارتزمونزودیوریت پورفیری هستند. پلاژیوکلاز، هورنبلند، پیروکسن، بیوتیت و کوارتز کانی های رایج و فلدسپار قلیایی (سانیدین)، کانی کدر، اسفن، آپاتیت، تورمالین و زیرکن کانی های فرعی این سنگ ها هستند. دگرسانی های رایج در این سنگ ها شامل پروپیلیتی، کلریتی، کربناتی، سیلیسی و تورمالینی شدن هستند. براساس نتایج تجزیه ی ریزکاو الکترونی، تورمالین در کوارتزمونزودیوریت های منطقه شوراب دارای منطقه بندی ضعیف شیمیایی، نسبت بالایMg/Fe و از نوع دراویت با ماهیت قلیایی بوده و خاستگاه آن سنگ های متاپلیتی و متاپسامیت های فقیر از کلسیم است. سنگ های مورد بررسی به سری ماگمایی آهکی- قلیایی پتاسیم پایین تا متوسط وابسته اند و در نمودارهای عنکبوتی از عناصر LIL نظیر Cs، Rb،K ،Sr و LREE غنی شدگی و از عناصر Nb، Ti و HREE تهی شدگی نشان می دهند که بیانگر وابستگی آن ها به مناطق فرورانش است. خصوصیات ژئوشیمیایی سنگ های آذرین مورد بررسی مانند نسبت بالای Sr/Y، La/Yb، درصد بالای SiO2 و نبود بی هنجاری Eu با ویژگی های عمومی آداکیت های سیلیس بالا قابل مقایسه است. سنگ های آداکیتی منطقه ی شوراب احتمالا حاصل ذوب بخشی پوسته طی فرایند لایه لایه شدن هستند.

    کلیدواژگان: آندزیت، کوارتزمونزودیوریت، تورمالین، آداکیت، لوت
  • زهره دریکوند، آزاده آزادبخت صفحه 205

    جفت یون انتقال پروتون 9-آمینوآکریدینیم آکریدین-9-کربوکسیلات (1) از واکنش 9-آمینو آکریدین، آکریدین-9-کربوکسیلیک اسید و نیترات روی (نسبت مولی 1:1:1) در مخلوط حلال های آب/متانول و در شرایط بازتابی تهیه شد. شناسایی ترکیب انتقال پروتون با استفاده از روش های تجزیه ی عنصری، طیف سنجی IR و پراش پرتو X تک بلور آن انجام شد. اطلاعات بلوری برای این ترکیب در K 100 جمع آوری شده است. این ترکیب در سیستم بلوری مونوکلینیک، گروه فضایی C2/c و با هشت مولکول در سلول واحد تبلور یافته و پارامترهای سلول واحد آن عبارتند از (1) 057/109 = β ، Å(1)481/19 =c ، Å (8)342/14 = b، Å (9)336/15 = a. مقدار نهاییR برای 4425 بازتابش های مستقل برابر 044/0 است. در ساختار این ترکیب انواع برهم کنش های غیرکوالانسی و نیز یونی مانند پیوند هیدروژنیN–H∙∙∙O ، انباشتگی π-π، و برهم کنش های کاتیون-آنیون وجود دارند. این برهم کنش ها نقش مهمی در بسط شبکه ی سه بعدی در سیستم بلوری دارند.

    کلیدواژگان: آکریدین، 9، کربوکسیلیک اسید، جفت یون، ساختار بلوری، پیوند هیدروژنی
  • محبوبه سادات شریف، غلامرضا نجفی صفحه 211

    ترکیب انتقال پروتون (2a4mpH)2(btcH2) از واکنش 2-آمینو-4-متیل پیریدین (2a4mp) و بنزن-5،4،2،1- تتراکربوکسیلیک اسید (btcH4) با نسبت مولی 1:1 به دست آمده است. شناسایی ترکیب انتقال پروتون با استفاده از روش های طیف سنجی IR و پراش پرتو X تک بلور انجام شد. این ترکیب در سیستم بلوری مونو کلینیک و گروه فضایی P21/c با دو مولکول در سلول واحد تبلور یافته و پارامترهای سلول واحد آن عبارت اند از: Å (2)321/11= a، Å(2)553/13 = b، Å (1)026/7 = c و °(4)473/102 = β. مقدار R نهایی برای ترکیب برابر 0357/0 به ازای 9407 بازتاب است. در این ترکیب وجود پیوندهای هیدروژنی قوی و ضعیف از نوعOH•••O ، NH•••O و CH•••O، برهم کنشهای C–H∙∙∙π و یونی موجب ایجاد یک سیستم ابر مولکولی خودمجموعه ساز شده است.

    کلیدواژگان: انتقال پروتون، بنزن، 5، 4، 2، 1، تتراکربوکسیلیک اسید، آمینو، متیل پیریدین، پیکولین، پیوند هیدروژنی
|
  • Page 3

    Nakhlak lead deposit, one of the oldest and largest Iranian lead mines, is located in 55 Km from the northeast of Anarak town. Nakhlak deposit occurs as stratabound and epigenetic in Upper Cretaceous dolomitic carbonates host rocks. The hypogene ore deposits include galena and barite that are associated in supergene zone with cerussite. Galena occurs as coarse and fine grains with replacement and open space filling texture and Cuboctahedral form. Inclusion of independent minerals such as fahlore (Tennantite-Tetrahedrite Series), sphalerite, pyrite and chalcopyrite are present with wide diversity in size and type for different veins in galena. ICP-MS Analysis of galena indicates presence of valuable trace elements such as silver (932 ppm), antimony (342 ppm), copper (422 ppm), arsenic (91 ppm), among which silver is the most important. Low values of Bi and high values of Sb as well as high ratio of Sb/Bi represent the Nakhlak galena formed in low temperature - pressure conditions. XPMA analysis indicates these trace elements are concentrated as inclusions in galena. According to the characteristics of the galena and other geological features, Mississippi Valley-type model is proposed for Nakhlak lead deposit.

    Keywords: Nakhlak, Galena, Cuboctahedral, Inclusion, Geochemistry, Silver
  • Page 19

    Pegmatite-aplite dykes from north east of Lorestan Province is located about 25 km east of Boroujerd city and consists of three major zones, from outside to inside including graphic, layered and core zone that obviously shows the effect of fractional crystallization in pegmatites. Microprobe analysis performed on minerals (tourmaline, plagioclase and muscovite) from each three zones. Tourmalines from marginal zone have schorlite to foitite composition and tourmalines from layered zone have foitite composition that both of them lie in magmatic tourmalines category. These tourmalines plotted on FeO/FeO+MgO vs. MgO diagram have Fe# between 0.8 to 1 indicate that  they formed in magmatic conditions and external hydrothermal fluids did not effect  in formation of Tourmalins. Compositions of analyzed plagioclases from all three zones are rich in albite and the average compositions are; marginal zone (Ab98.05), layerd zone (Ab98.78) and core zone (Ab98.43), indicating a high degree of fractionation in source magma.

    Keywords: mineral chemistry, magma fractionation, layered pegmatite- aplite, Boroujerd
  • Page 33

    The Maksan granitoid is located in the south margin of Lut block, and southeastern Iran. It composed of granite, granodiorite, monzodiorite, quartz monzodiorite, diorite and gabbro. Compostions of biotite from different rock types of Maksan granitoid, i. e., granite, granodiorite, monzodiorite (Quartz monzodiorite), diorite and gabbro in SE of Iran have been documented by electron microprobe. Biotite chemical composition is Mg-biotite and based on their TiO2, MgO, MnO, FeO and AlIV content, they are primary magmatic biotites. They have formed in relatively high oxygen fugacity environment and show calc-alkaline characteristic (I-type) that correspond with tectono-magmatic characteristics related to subduction environments. Biotite mineral chemistry shows that magma constitution has low to moderate contamination with continental crust.

    Keywords: Mineral chemistry, Biotite, Granitoid, Maksan, Iran
  • Page 45

    The chromite deposits in the Neyriz area have lenticular and sometimes vein-like shape which are replaced in serpentinized dunite and harzburgite. Chromite and serpentinized olivines  are major minerals and hematite and magnetite are minor minerals in the chromitic ores. Except chromite, other minerals have secondary origin that  are related to serpentinization procceses. Whereas along with chromite, only a few of minerals such as  pentlandite have primary origin. Native copper and sulfides such as chalcopyrite and bornite have been formed secondarily in microfracturs of chromite grains filled by serpentine. The results of the geochemical data from chromite ores are indicated by the type of chromite in alpine. Despite being the most abundant element in LREE relative to HREE, only six elements Dy, Eu, La, Lu, Nd, and Y are the most common among other elements. Finally, chromite ore in the area is economic but the frequency of trace elements is minimal and non-economic.

    Keywords: Neyriz ophiolite, Alpine chromite, serpentinization, trace elements
  • Page 57

    Portland cement could be produced by heating the raw materials (clay, limestone) about 1500°C which clinker will be formed. Geochemical and mineralogical studies of clinker, Portland cement, cement kiln dust and cement mill dust have been carried out by optical microscopy, X-ray diffraction and X-ray florescence. In phase system diagram (CaO-Al2O3-SiO2), chemical components of clinker cement occurred in C3S-C2S-C3A triangular. Clays play important in adsorption of trace elements and heavy metals in the raw materials of cement factory of Neka. According to Bogue equation, this clinker and Portland cement coincide with international standard of cement. Cement kiln dust could be reuse as raw material of cement factory. Mineralogical study of clinker indicates the presence of calcium silicates and brown millerit minerals, while calcium silicates (tricalcium silicate and dicalcium silicate), gypsum, larnit, brown millerit and calcite minerals are indentified in Portland cement. Mineralogical study of cement kiln dust indicates the presence of calcite, quartz, muscovite –illite and chlorite minerals, while calcium silicates (tricalcium silicate and dicalcium silicate), gypsum, larnit and brown millerit minerals are indentified in cement mill dust.

    Keywords: Mineralogy, Geochemistry, clinker, Portland cement, Neka, cement kiln dust, cement mill dust
  • Page 71

    Jebale-Barez plutonic complex is composed of granitoid intrusive bodies and is located in the east- northeast Jiroft, southeastern Kerman Province. The plutonic complex is composed of granodiorite, quartzdiorite and granite - alkaligranite. The Plutonic rocks are mainly composed of plagioclase, alkali-feldspar, biotite, amphibole and quartz. Based on microprobe analysis, plagioclase compositions vary from andesine to labradorite and alkali feldspars occur as orthoclase. Biotite is the common ferromagnesian mineral in Jebale-Barez plutonic complex. Compositionally, it is situated between annite and siderophylite. Most of these biotites are primary magmatic, but some are located in reequilibrated area. The study of oxidation and reduction state of their source magma by biotite chemistry indicates the increasing of oxidation conditions and high oxygen fugacity. Therefore, biotite rich granitoids of Jebale-Barez plutonic complex are I-type or related to magnetite series and the estimated oxygen fugacity imply oxidation magma and its formation in convergent plate boundary. Emplacement or crystallization temperature of the Jebale-Barez plutonic complex, based on the two feldspar thermometer, ranges between 550 to 750 ºC and based on Ti-in-Biotite thermometer ranges between 672 to 720 ºC. Al-barometer shows that the pressure of biotites crystallization is 0.43 to 1.61Kbar and the AlT content of biotite is 2.1 to 2.8. Jebale-Barez plutonic complex has a good ability for copper mineralization based on Uchida et al Method.

    Keywords: Jebale-Barez plutonic complex, mineral chemistry, thermobarometry, AlT content of biotite
  • Page 83

    The Ma’danjoo prospect area is one of the eastern anomalies of Khaf’s Sangan iron mine in southeast of Mashhad. Geological units in the area include Jurassic sedimentary rocks, skarn, and Tertiary subvolcanic intrusion with monzonitic composition. Skarns have been seprated  in to 7 zones on the basis of abundance and type of the calc-silicate including: garnet, pyroxene-garnet, pyroxene, phlogopite, epidote, chlorite-epidote, and epidote-chlorite skarns. Magnetite and sulfide mineralization were occurred in low temperature phlogopite and epidote skarns. According to electron probe micro analysis (EPMA), the compositions of garnets and pyroxenes are andradite-grossular and hedenbergite to hedenbergite-diopside, respectively. Mineralization at the Ma’danjoo prospect area formed as stratiform and massive bodies in the carbonate rocks. The main ore mineral is euhedral magnetite (40%) with minor amounts of pyrite, pyrrhotite, chalcopyrite, melnikovite, specularite, and pyrolusite. Secondary minerals are hematite and psilomelane. The FeO in the magnetite changes from 84% to 91% and the S content is below 2%. The magnetites are high in Mg (over one percent). Contents of Ni, Cr, V, Ti, Ca, Al and Mn in the magnetite indicate that these magnetites are skarn type. The Ma’danjoo magnesian skarn has some similarities with other magnesian skarns in the Sangan mine especially Dardvey area due to the presence of diopside, phlogopite, termolite and high-Mg magnetite.

    Keywords: Mineralogy, mineral chemistry, magnesian iron skarn, Ma’danjoo, Sangan mine
  • Page 99

    The crystal size distribution (CSD) of kyanite and staurolite from the Hamza Qassim and Khazai Bala mtapelites has been studied. All samples show linear CSD pattern for kyanite and nonlinear concave down (with two distinct parts) for staurolite. The linear CSD for kyanite defines high growth rate and equal granular crystals. Two segmental patterns for staurolites can show that they have formed as a result of two possibilities, first is differences on reactions which form the mineral and second is differences on responsible regional metamorphic phase. Although the first case has more evidences. The Gt and nucleation rate (J) for kyanites were 0.931 and -1.6 mm-4. For staurolites the fine and coarse grain parts population density was
     5.25 mm-4 and 6.1 mm-4. Average growth rate at time (Gt) calculated values for fine and coarse staurolite crystals were 0.405mm.t and 0.763mm.t. Detail studies show that nucleation rate ratios for staurolite was 5.5 times more than kyanites, but kyanite crystals were about 2 times coarser than staurolites.  

    Keywords: Crystal size distribution (CSD), kyanite, staurolite, nucleation rate, growth rate, Shahin-Dezh
  • Page 109

    In this research, Y3-xBixFe5O12 x = (0, 0.1, 0.2, 0.3) were synthesized by a sol–gel method. X-ray diffraction (XRD) patterns confirmed the pure spinel structure for all samples. The magnetic properties of the samples were investigated by the vibration sample magnetometer (VSM). The results obtained from VSM showed that saturation magnetization increases up to x = 0.1 and then decreases for x>0.1. These variations were attributed to increase of superexchange interaction and spin canting. Furthermore, a model which is based on random distribution of Bi ions in yttrium iron garnet structure was used to achieve the best fit for the Mössbauer patterns. This model explained the effect of Bi substitution on the variation of magnetic hyperfine parameters and also verified the VSM results.

    Keywords: Mössbauer spectroscopy, random distribution model, VSM, Bi-YIG, Sol-Gel
  • Page 117

    Roshtkhar Iron deposit is located in southeast of Khorasan Razavi Province about 48 Km east of Roshtkhar. This deposit is geologically located in the northeast of the Lut block in the Khaf-Bardaskan volcanic- plutonic belt. Intermediate igneous rocks such as stock, dyke, lava and pyroclastic deposits are host rock. Igneous rocks are dioritic porphyry, monzosyenitic porphyry, andesite, basalt and lithic tuff that are granular, porphyry, microlitic porphyry and hyalomicrolitic in texture and consist of plagioclase, K-feldspar, amphibole and pyroxene. The sedimentary units are sandstone, shale and conglomerate. The Fe mineralization in this deposit occurs as east-west veins in the intrusive rocks. These veins are varied in thickness (from a few centimeters to two meters) and length (up to 20 meters?) that are mainly layered and brecciated. The main Iron mineralizations are spicularite and magnetite, whereas primary copper mineral is chalcopyrite that was altered to Cu carbonates (malachite and azurite) and iron hydroxide (goethite and limonite) by supergene processes. The main gangue minerals are calcite and quartz. Propylitic, sericitic-propylitic, silicic and argillic are major alterations, due to alteration of some minerals such as plagioclase, K- feldspar and amphibole to sericite, chlorite and clay mineral.

    Keywords: iron, Lut block, Roshtekhar, Fe mineralization, spicularite
  • Page 131

    Khanlogh magnetite-apatite deposit is located in northwest of Neyshabour. This area is situated in Binaloud structural zone and east of Tertiary Quchan-Sabzevar magmatic arc. Geology of the area is dacitic volcanic rock intruded by Oligocene subvolcanic rocks with composition of quartz monzodiorite and granodiorite. Miocene sedimentary rocks trusted on them. The magmatism in the area shows characteristics of I-type granitoids and related to subduction zone. Mineralization occurred in the form of vein and veinlet that is hosted by subvolcanic rocks. Veinlet, brecciate, massive, open space filling, and needle-like structures and textures is observed. Magnetite (low Ti, V, and S) and hydroxyl apatite associated with calcite, epidote, quartz, pyroxene, and chlorite are the most important minerals at deposit accompanied by minor pyrite and chalcopyrite. Hematite and malachite are the main secondary minerals. The main alterations of this deposit are propylitic, carbonate, silicification, and argillic where propylitic and carbonate alteration zones are most abundant than other alterations. Tectonic setting, host rock, mineralogy, alteration, and structure and texture studies indicate the Khanlogh deposit has the most similarity with the Kiruna type deposits.

    Keywords: mineralogy, alteration, kiruna-type, khanlogh, quchan-sabzevar volcanic-plutonic belt
  • Page 145

    Granitoid rocks of the central segment of Sanandaj-Sirjan zone, occurring in Lorestan Province, are parts of  a continental arc setting intruded during Mid Jurassic time. Ultramafic rocks are adjacent to this felsic rocks with olivine, orthopyroxene, clinopyroxene and amphibole as their major rock forming minerals. Microscopic observations revealed rounded shape and occurrence of embayments in the olivines attesting different degree of olivine assimilation. By applying electron microprobe analyzes, the chemical compositions of the melts in equilibrium with minerals were calculated. It was revealed that Mg# of the melt is linearly increased as the minerals crystallized. In addition to magmatic origin of the olivine, this trend clearly shows an uncommon behavior of Mg# in the magma that increased during fractional crystallization. Two different possibilities are examined to explain the Mg# increasing. 1- high oxygen fugacity of the magma that led to early crystallization of Fe-oxides; 2- olivine assimilation during fractional crystallization. The results obtained by geochemical modeling and the increase of Ni during fractional crystallization revealed that olivine assimilation during fractional crystallization is the factor that increased Mg# and Ni content of the magma.

    Keywords: ultramafic, geochemistry, olivine, assimilation, fractional crystallization, Sanandaj-Sirjan
  • Page 155

    Geologically, Shahr-e-Babak playa is located in the southeast of Sanandaj-Sirjan Zone. Based on mineralogical and scanning electron microscopy (SEM) studies, in the studied playa major mineralogical phases include hallosit, kaolinite, illite, quartz, calcite and gypsum. Based on geochemical data, the average aluminum oxide values is 13/93% , silicon oxide is 39/53% and the average of volatiles 18/84% . According to the differential thermal analysis, endothermic reactions of samples occur at temperature approximately 770-810 °C and the exothermic reactions occur at temperature approximately 1120-1140 °C. The main origin of clay minerals  in the studied area is sedimentary and they are formed by erosion and  weathering of a granitoid batholith in the south of Shahr-e-Babak city. Numerous applications of clay minerals in various industries are reasons to do this research.

    Keywords: Clay mineral, mineralogy, thermal properties, clay playa, Shahr-e-Babak
  • Page 165

    The ultramafic rocks from the Takht-e-Soleyman metamorphic complex, in Precambrian age, are classified as serpentinized metaperidotites and serpentinites, based on degree of serpentinization. Serpentine forms more than 90 volume% of the serpentinites. On the basis of serpentine polymorphs, textural relations and micro-structure features, variety of serpentinites are determined as massive serpentinites, serpentinite schists and chrysotile-bearing serpentinites.  Chrysotile in serpentinites has been formed due to static condition and brittle deformations. During static state chrysotile and lizardite after olivine and pyroxene are formed as pseudomorphic mesh and bastite textures in the massive serpentinites. Then serpentinization processes reactivated by formation and development of joints and fractures related to brittle deformations at the local sheared zones. Chrysotile occur as fine grained crystals in the serpentinite matrix and veinlets with mm thickness filling fractures of the chrysotile-bearing serpentinites. Sligtht thickness of chrysotile veinlet in the investigated serpentinites can be attributed to the olivine rich composition of protolite. Low amounts of Cr2O3 in composition of the analyzed chrysotile supports low clinopyroxene and high olivine in protolite of serpentinites. Serpentinite schists are formed under ductile deformation condition at the regional sheared zones. Amphibole asbestos occur as veins having meter scale thickness filling of joints and fractures at the regional sheared zone. Length of thin and long asbestos amphibole arrives up to cm. On the basis of petrography, raman spectroscopy, XRD and microprope analysis, both chrysotile- and amphibole asbestos have been recognized in the Takht-e-Soleyman serpentintes.

    Keywords: Asbestos, Raman spectroscopy, XRD, Mineral chemistry, Takht-e-Soleyman, NW Iran
  • Page 179

    In the nature, sodium sulfate is one of the most common dissolveds minerals in the water. There are a lot of sodium sulfate in the Tutak craters, which locate in the Rayen city, 120 km southeast of Kerman. Since the perfect time to blooming of sodium sulfate occurs at the late summer and early October, so, sampling of sodium sulfate for this study, done in early September. Samples took from the depths of 30 – 50 cm of the ground surface; and then, they sent to the mineral processing company for XRF, XRD and SEM analysing methods. Mineralogical studies indicate that the sodium sulfate in this area is tenardite type. According to the XRF results and camparison with the major oxides of the Erth,s crust, Na2O is the most abundant oxide in the evaporite minerals of the studied area, SO3 abundances show a direct relationship with the amount of sodium. On the basis of Spearman,s correlation coefficient, which has plotted for XRF data, correlation coefficient of Na2O and SO3, is equal to +1, indicafing dominance of tenardite.

    Keywords: sodium sulfate, XRD, SEM, Tutak crater, Rayen
  • Page 189

    Tertiary igneous rocks of Shurab area in eastern part of Lut block include pyroxene andesite, andesite, trachy andesite, quartz andesite, diorite, quartz diorite and porphyric quartz monzodiorite. Plagioclase, hornblende, pyroxene, biotite and quartz are common minerals and alkali feldspar, opaque, sphene, apatite, tourmaline and zircon exists as minor minerals. Propylitization, chloritization, silisification and tourmalinization are common alterations. Based on electron microprob analysis, tourmaline in quartz monzodiorite is characterized by weakly chemical zoning, high Mg/Fe ratio from dravite type with alkaline nature that originated from Ca-poor metapelites and metapsammites. The studied rocks have low to medium-K calk-alkaline nature and their spider diagrams display enrichment in LILE such as Cs, Rb ,K , Sr and LREE and depletion in Nb,Ti and HREE that indicate their relation to subduction zone. Geochemical characteristics such as high Sr/Y and La/Yb ratios, high SiO2 and no Eu anomaly are comparable to high-SiO2 adakites. Shuorab adakitic rocks are likely originated from partial melting of the crust during delamination process.

    Keywords: andesite, quartzmonzodiorite, tourmaline, adakite, Lut
  • Page 205

    9-aminoacridinum acridine-9-carboxylate (1) as a proton transfer ion pair was obtained by the reaction of 9-aminoacridine, acridine-9-carboxylic acid and zinc nitrate (1:1:1 molar ratio) in solvents mixture H2O/MeOH under reflux condition. The crystal structure of this compound was determined by elemental analysis, IR spectroscopy and single crystal X-ray diffraction method. Crystallographic data for 1 was collected at 100 K.  The synthesized compound has been crystallized in monoclinic system with C2/c space group and a = 15.336 (9), b = 14.342(8), c = 19.481(1), β= 109.057(1) cell parameters. The final R value is 0.044 for 4425 independent reflections. There are various types of ionic and non-covalent interactions including N–H∙∙∙O hydrogen bonding, π-π stacking, and cationic-anionic interactions in the crystal structure of (1). This interactions play important role in the expansion of 3D network of (1).

    Keywords: Acridine-9-carboxylic acid, ion pair, crystal structure, hydrogen bonding
  • Page 211

    A proton transfer compound (2a4mpH)2(btcH2) was obtained by the reaction of benzene-1,2,4,5-tetracarboxylic acid (btcH4) with 2-amino-4-methyl pyridine (2a4mp), 1:1 mole ratio and is characterized by IR spectroscopy and single crystal X-ray diffraction analysis. The ion pair is crystallized in monoclinic system and P21/c space group with following cell parameters: a = 11.321(2) Å, b = 13.553(2) Å, c =7.026(1) Å, β = 102.473(4)° and Z=2. The final R value is 0.0357 for 9407 total reflections. In the crystal structure, strong and weak O–H···O, N–H···O, C–H···O hydrogen bonds as well as C–H∙∙∙π and ionic interactions connect the various components into a self-associated supramolecular structure.

    Keywords: proton transfer, Benzene-1, 2, 4, 5-tetracarboxylic acid, 2-amino-4-methyl pyridine, 2-amino-4-picoline, hydrogen bond